Kilenc Csillag Ki

E számokon alapuló sorselemzési módszert már jóval azelőtt alkalmazták, mielőtt az összetettebb módszereket (Négy Pillér, Bíbor Csillag stb.) kidolgozták volna. Eredetének részletei homályba vesznek, bár feltételezhető, hogy azóta létezik, mióta a Xia-dinasztia (i.e. 2183-1752) megalapítója, Nagy Yü felfedezte a Luo-folyóban a teknős hátán a Bagua Ég utáni elrendezésének ábráját, a Luo Shu-t. E mágikus négyzet szövevényes összefüggéseit vizsgálja ugyanis a Kilenc Csillag Ki asztrológia.

Nagygöncöl; készítette: Roberto Mura; forrás: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/UMa.jpg/512px-UMa.jpgNevének első két tagja a kínai kozmológia és metafizika központi elemére, a Északi Merítő (Göncölszekér) kilenc csillagára utal, amelyek mind alapvető hatással van a földi élet eseményeire. Ennélfogva szoros kapcsolatban áll a Xuan Kong fengshui módszereivel. Eredeti kínai elnevezése – Jiu Gong Ming Li (九宮命理 Sorsmagyarázat a Kilenc Terem segítségével) – helyett japán nevet visel (a ki nem más, mint japánul a qi). Ugyanis a japánoknak köszönhető, hogy ez az egyszerű és közérthető módszer nem veszett a feledés homályába. 1924-ben némi módosítással, Shinjiro Sonoda hozta napvilágra a kínai régmúlt kincsét, amely Kyu Sei Ki-Gaku (九星気学 Kilenc Csillag Ki-tanulmány) néven hamar elterjedt Japánban.

Alapeszméje, hogy a születés pillanatának körülményei, illetve az első levegővétellel magunkba szívott qi minősége az egész életünket meghatározzák. A születés helyén és időpontjában jelenlévő qi kihat későbbi döntéseinkre, a kedvező s kedvezőtlen időszakaink váltakozására. Minden (szoláris) év, hónap, nap és óra megfeleltethető valamely számnak a Luo Shu négyzeten – ezeket a számokat rendelhetjük hozzá az egyénhez, ezeken keresztül tanulmányozható az illető sorsa, szerencséje. A 9 Csillag Ki elemzési lehetőségei meglehetősen egyszerűeknek tűnhetnek a Négy Pillér és más módszerekével feltárható összefüggésekhez képest, ám olykor a teljes képet könnyebben átlátni, ha nem veszünk el a jelképek tengerében.

Minden ember három szám alapján helyezhető el a 9 Csillag Ki rendszerében:

  • az elsődleges számot a születés évéből kaphatjuk meg, ám a Nyolc Ház és a Repülő Csillag módszernél is alkalmazott ming gua számtól eltérően itt nem különböztetik meg a számítási módot nő és férfi közt;
  • a másodlagos szám a születési hónap és az első szám alapján adódik;
  • a harmadik szám pedig az előző két szám által határozható meg.

E módszer kiváló segítség személyiségelemzéshez, munkahelyi csoportdinamika, társas kapcsolatok jellemzéséhez. Legnagyobb előnye más módszerekhez képest az, hogy feltérképezhetőek az adott időszakban az egyén számára kedvező ill. kedvezőtlen irányok – s így figyelmeztethet a közlekedési balesetek lehetőségére, utazások során bekövetkező bajokra és örömökre. Szó szerint segíthet megtalálni a helyes utat a fejlődéshez. Az irányokhoz középpontként egy adott helyszínt rendelve vizsgálhatóak egy adott helyen adott időpontban érvényesülő lehetőségek, felhívhatja a figyelmet közelgő veszélyekre, természeti katasztrófákra, kedvező vagy kedvezőtlen változásokra. Ezen előrejelzések részletessége egyesek szerint nem túl kifinomult, inkább csak az alapvető hajlamokra mutat rá, mások pedig komoly hír-előrejelzésre, eltűnt gyermekek felderítésére és más megoldatlan esetekre alkalmazzák sikerrel. Továbbá olykor már egy egyszerű rámutatás is elegendő intés, lehetőséget nyújthat időben felkészülni.

A módszerhez alapos és részletes útmutatókat találhatnak Heluo mester oldalán, illetve Yu mester könyvében.