Oktatás

A kínai metafizika is, mint minden más hivatás, hosszú évek komoly tanulásával és sok-sok gyakorlattal sajátítható csak el. Az ősi Kínában a nagytudású feng shui tanácsadók és sorselemzők – épp úgy, mint az orvosok, matematikusok, csillagászok – több évtizedet tanítványként töltöttek el mesterükkel, mielőtt önállóan munkát vállaltak volna. A biztos, hiteles tudásnak elengedhetetlen feltétele az elméletek pontos ismerete és a gyakorlati tapasztalat. Nem kell azonban ilyen messzire visszamennünk, elég ha körültekintünk mai világunkban. Láthatjuk, hogy szinte minden megbecsült iskolában tanult hivatás sok éves tanulást igényel.

Egy klasszikus feng shui tanácsadó a ház orvosa. Döntései, javaslatai kihatással vannak az ott élők, dolgozók életére, éppen ezért nagyon fontos, hogy ki milyen iskolából került ki, milyen tudással rendelkezik. Kétségtelen, hogy nem mondható orvosnak az, aki egy-két anatómiai és gyógyászati könyvet elolvasott, vagy részt vett pár orvosi szimpóziumon. Hasonlóan: nem tekinthető hiteles feng shui tanácsadónak az, aki a témával foglalkozó népszerű könyvek elolvasása vagy néhány hétvégi tanfolyam elvégzése után már praktizálásra adja a fejét. A feng shuival hivatásosan foglalkozni vágyók első és legfontosabb felelőssége, hogy alaposan megértse a tanultakat és az egyedi helyzetekhez alkalmazkodva képes legyen a gyakorlatba ültetni az elméletet.

A feng shui, a sorselemzés és más taoista mesterségek több évezrede hatásosan segítik az embert az egészséges és boldog élet kialakításában. Nem szabad, hogy a feng shui archaikus és számunkra idegen nyelvezete megtévesszen bennünket! Egy hiteles tanácsadó képes korszerűen bemutatni és a gyakorlatban alkalmazni az ősi elméleteket.

A nyugati világban ugyan még nincs kialakult szabványosított iskolarendszer, de a híres kínai metafizikai „alma materek” már megtalálhatók.