Kínai asztrológia

A kínai horoszkóp állatjegyeit szinte mindenki ismeri:

Taoista kőfaragvány: yin-yang és a kínai zodiákus állatjegyei. Qingyanggong templom, Chengdu, Szecsuán, Kína.
Fényképezte:
Felix Andrews
  1. ZI – Patkány
  2. CHOU – Ökör / Bivaly
  3. YIN – Tigris
  4. MAO – Nyúl / Macska
  5. CHEN – Sárkány
  6. SI – Kígyó
  7. WU – Ló
  8. WEI – Kecske / Bárány
  9. SHEN – Majom
  10. YOU – Kakas
  11. XU – Kutya
  12. HAI – Disznó

Népszerű módszer csupán a születési év szerint meghatározott állatjegyből jósolni. Ám kizárólag ez alapján asztrológiai elemzést nyújtani egy igen leegyszerűsített megoldás. Néhány általános jellemvonáson kívül szinte semmi konkrétumot nem lehet belőle megállapítani az egyén életére, összetett személyiségére vonatkozóan. Ha másként lenne, az azonos évben születettekre egyforma sors várna, és mindössze 12-féle életút létezhetne. A születés éve, hónapja, napja és órája, valamint a születési helye egyformán lényeges – bármelyik hiányában csak pontatlan, csonka elemzés adható.

Kínában számos különféle asztrológiai módszer létezett a történelem során, ám nem mind állták ki az idők próbáját. Ma a következő három asztrológiai módszer a legismertebb:

Mivel a fentiek közül kettőnek nincs közvetlen köze a csillagokhoz, így talán pontosabb a „sorselemzés” ill. „életútelemzés” elnevezés használata.

Amikor megszületünk, az adott helyen és az adott pillanatban uralkodó qit szívjuk magunkba. Ez meghatározza sorsunkat, egész életünket. Azt mondjuk, hogy „sorsunk elkerülhetetlen”, de a kínaiak szerint ez nem így van. Sokkal inkább egy úthoz hasonlítják, amely bár szegélyével behatárolja a lehetőségeinket, elég széles ahhoz, hogy teret adjon a szabad akaratnak és döntéseinkkel minőségileg változtathassunk életünkön. Ha megismerjük és megértjük a körülöttünk lévő láthatatlan energiák viselkedését, mi magunk dönthetünk sorsunkról, életünk alakulásáról.