Tükröm, tükröm, mondd meg nékem…

...használtak-e a klasszikus fengshui mesterek tükröket?

Próbáljuk meg a kérdést a tükör történetén keresztül megközelíteni.

Szinte minden népnél számos babonás hiedelem kapcsolódik a tükörhöz. Nem csak egyszerű használati tárgy volt, hanem az ősi rituálék kultikus kellékeként használták.

Kína területén a régészek a Han-korból (i.e. 206 - i.sz. 216) 12-15 cm átmérőjű, hátoldalukon különböző mintákkal gazdagon díszített, csiszolt felületű kerek („Nap tükrör”) és négyszögletes („Hold tükör”) bronzból készült tükröket találtak a sírokban. Az időszámításunk előtti leletek alapján megállapították, hogy ezek a kis fém tükrök elengedhetetlen kellékei voltak a temetési szertartásoknak. Az ősi kínaiak hite szerint a démonokat tartotta távol a halottól. Gyakran még ma is akasztanak tükröcskét a menyasszony nyakába az esküvői szertartásokon, hogy az ártó szellemeket elriasszák.

A középkorban már készítettek üvegtükröket is, de ezek sem voltak nagyobbak elődeiknél, mivel fújt üvegből készültek, hátoldalukon fém bevonattal. Elsősorban a gazdagok díszítették velük otthonukat és ruházatukat.

A tükör mai formájában (síküveg) az 1900-as évek elejétől kezdte meg hódító útját. Ma már az olcsó zsebtükörtől kezdve, lakásunk jellegét meghatározó berendezési tárgyon át, a vagyonokat érő dísztárgyig számtalan stílusban, méretben és árban juthatunk hozzá.

A hagyományos feng shui a Han-dinasztia ideje alatt élte virágkorát. Ebben az időben a mai tükör még nem létezett, így egyértelmű, hogy azt nem használhatták az ősi mesterek oly módon, ahogy manapság sokan tanácsolják. Annak idején pusztán fényesre csiszolt bronz vagy más fémtükrök léteztek. A mágikus tulajdonságokkal felruházott bagua tükör szintén bronzból készült, és használatuk nem a fény visszaverésén alapult, hanem eredendően szertartási eszköz volt. Kései, üveg tükörrel készült utódja, a babonás hiedelmekkel átszőtt feng shui népszerű védőamulettje lett, amelyet együtt árulják a többi kellékkel: a kristálygolyóval, a háromlábú békával és a szerencsepénzekkel.

Tradicionális feng shui tanácsadó nagyon ritkán használja a tükröt, és akkor sem a káros energiák (sha qi) visszaverésére. Egy rosszul elhelyezett tükör (pl. forgalmas úttal szemközti bejárati ajtón, ablakokon), nem csupán balesetveszélyes, de az egészségre, jólétre is kedvezőtlen hatást fejthet ki.

A legtöbb feng shui szakértő egyetért abban, hogy a hálószobában kerülni kell a tükröket és minden más tükröződő felületet, nyugodt pihenésünk érdekében.

Hiedelmekkel ellentétben a ma használatos tükrökkel és bagua tükrökkel, közvetlenül nem befolyásolható a qi. Nem lehet velük a gazdagságot lakásunkba vonzani, nem állítják meg a felénk irányuló ún. „mérgező nyilakat”, nem pótolható a lakótér hiányzó része, és nincs démonűző hatásuk sem. A fény csupán egy része a qinek, és mivel a tükör csak a fénysugarakat képes visszaverni, olyan esetekben alkalmazzák, amikor a kedvező hatású yang qit más eszközökkel nem lehet aktivizálni. Napfényt hozhatunk be ezáltal lakásunkba, megnövelhetjük általa a teret és a helységek megvilágítottságát, csökkenthetjük a komor hangulatot árasztó árnyékokat.

Lehet hogy „tükör által homályosan” látjuk a metafizikai rendszerek működését, de gondolkodjunk józanul, és ne hagyjuk, hogy babonás hiedelmekkel félrevezessenek – még akkor sem, ha segítő szándék áll mögötte!