Alapfogalmak

Yin és Yang

„A yin és a yang az Ég és a Föld Útja, melyből a miriárdnyi dolog ered, a változás és az átalakulás atyja és anyja, a kezdet és a pusztulás forrása.”

– Su Wen / Egyszerű kérdések
(1)Wu Xing, az öt változó állapot

„Az energia fejlődésének öt szakasza: a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz felöleli a természetben fellelhető összes jelenséget. Olyan jelképrendszer ez, mely az élet minden területére egyaránt vonatkozik.”

– Su Wen / Egyszerű kérdések
(1)

 

Qi (chi), az egyetemes életenergia

„A változás, a kezdet és az átalakulás mind a chín alapszik, és nincs olyan teremtmény a világmindenségben, mely ne abból eredne. Így burkolja be a chi a világegyetemet kívülről, és így mozgatja belülről. Hogyan is ragyoghatna a chi nélkül a Nap és a Hold, a bolygók és a mozdulatlan csillagok; hogyan zenghetne nélküle a mennydörgés; az eső, a szél és a felhők hogyan jöhetnének létre; miként születhetnének meg a teremtmények, érnének meg és hoznának gyümölcsöt, majd hogyan húzódhatnának vissza a négy évszak során? Az emberi élet is ettől a chítől függ.”

– Huang Di Nei Jing / A Sárga Császár Belső könyve
(1)

 

Ba Gua, a nyolc ősjel

„A szent bölcsek megalkották a Jeleket, hogy általuk a jelenségek felismerhetők legyenek. A jelekhez véleményeket fűztek, hogy világossá váljék az üdv és a baj. Minden történés a jellegének megfelelő irányt követi. A dolgok meghatározott minőségük szerint különböznek, így keletkezik az üdv és a baj. A jelenségek az Égen, a formák, az alakzatok a Földön jönnek létre: bennük nyilvánul meg a változás és az átalakulás.”

– Yi Jing: Xi Ci, I. / Változások könyve: Hozzáfűzött vélemények kommentárja, I. rész
(2)

 

Si Ling, a négy szellemi lény

„Temetkezz olyan sírba, melynek balja Égszínkék Sárkány, jobbja Fehér Tigris, eleje Vörös Madár, háta Fekete Teknős. Fekete Teknős lehajtja fejét, Vörös Madár röptében táncot jár, Égszínkék Sárkány kígyózva kúszik, Fehér Tigris szelíden bókol. Amely forma s táj ennek ellentmond, ott a (feng shui) törvény(e) szerint (a vacok) roskatag és halott. [...] Az égi fény leragyog, a földi erény felemelkedik, a yin és yang egymásba oldódik, (kialakítják az) öt talajt s a négy védelmezőt.”

– Zang Shu / Temetkezések könyve

 

Források:
(1) Ni Hua-ching: Tao – A leheletfinom Egyetemes Törvény, Lunarimpex Kiadó, 2004
(2) Richard Wilhelm: A Változások könyve, Édesvíz Kiadó, 2001