Qi Men Dun Jia 奇門遁甲


Fényképezte:
Fengshuimestari

A fengshui és a jóslás keverékének tartják, habár ez meglehetősen leegyszerűsített meghatározás. A nevében szereplő qi men (csodakapu) többek közt a környezet, vagyis a tér nyújtotta lehetőségek, a dun jia (rejtett Jia) az első Égi Ág nevével pedig egyebek mellett az időben rejlő lehetőségek kihasználására utal. A legendák szerint a Föld misztikus átjáróinak manipulálását is jelenti. Állítólag a taoista mesterek (például Zhuge Liang 諸葛亮) a Qimendunjia segítségével meg tudták állapítani, hol és mikor nyílnak ezek az átjárók, így harc nélkül képesek voltak átjutni az ellenség falai mögé, és nyomaikat is elrejtethették üldözőik elől. Például a hadakozó fejedelemségek korában (i.e. 475 – i.sz. 221) is használták a Vörös Sziklai csatában, Cao Cao seregének legyőzésére, később pedig stratégiai tervezéshez. A megfelelő időzítéssel a megfelelő irányba indítva hadmozdulatait, a hadvezér a háttérből észrevétlenül irányíthatott.

Tulajdonképpen egy adott hely és időpont adta lehetőségek részletes feltérképezéséhez szolgál. Az adott helyen és időpontban érvényesülő qi kölcsönhatását vizsgálja több rétegben és szemszögből számok és az öt változó állapot eszközével, a hely (irányok) lehetőségei, az időpont lehetőségei és egyéb spirituális vonatkozások által alkotott összetett rendszerben, ahol az ember, a cselekedetei és azok hatásai állnak a középpontban. A teljes kép – Yu mester szavaival élve – olyan, mint egy gyémánt sokélű felszíne. Meglehetősen szigorú elveket és számításokat alkalmaz, amely némileg tudományossá teszi a módszert, de kifinomultabb szinten már az alkalmazójának képességei jelentik a módszer korlátait.

Egy sajátos, kétoldalú iránytűvel végzett felmérések alapján felállítják a lehetőségek térképét. Egyéb tényezők mellett a Repülő Csillag módszerben és a Négypilléres Sorsmeghatározásban is alkalmazott elemeket használnak. Ezáltal különböző szemszögből és különböző szinteken (rétegeken) vizsgálhatóak az egymással kölcsönhatásba lépő tényezők.

Az FSRC-nél lehetőség van a Joseph Yu mester vezetésével tartott online Qi Men Dun Jia tanfolyamon részt venni (jelenleg csak angol nyelven).