Shen Zhureng 沈竹礽 mester

A kép forrása: lijigeng.cnSzületési nevén Shen Shaoxun 沈紹勛 1849-ben, a Qing-dinasztia uralkodása alatt (1644-1911) született a Zhejiang tartománybeli Qiantangban. Erős vallásos (keresztény) meggyőződése volt. Tizenkét éves korában a kormányzás ellen lázadó taipingek húszmillió emberéletet követelő támadása során elveszítette a családját, ő pedig a felkelők fogságába esett. Szabadulását egy amerikai katonának, Frederick Wardnak és a legendássá vált Mindig Győzedelmes Hadseregének köszönheti, ami sikeres támadást intézett a lázadók Songjiang-beli főhadiszállása ellen. Ettől kezdve Ward oldalán harcolt a taipingek ellen, megtanult angolul, kínai tanulmányokat folytathatott, és térképismerő készségének köszönhetően kiváló felderítő és katona vált belőle.

A fengshuival 16 évesen ismerkedett meg először, rengeteg könyvet olvasott el a témában, köztük Jiang Dahong műveit is, de ekkor még egyáltalán nem értette, és a háta közepére se kívánta Jiang mester talányos versikéit. A sokkal egyszerűbb, hétköznapibb nyelvezetű San He irányzat mellett kötelezte el magát – olyannyira, hogy kizárólag San He mesterekkel dolgozott együtt. Más módszerekkel nem is akart foglalkozni egészen addig, míg 23 éves korában egy végzetes kimenetelű felmérés rá nem ébresztette az igazságra. Szüleinek szeretett volna méltó sírhelyet találni, és nyolc San He mester egyetértésével sikerült is egy elméletileg pompás, gazdagságot és hosszú életet jelző helyet választani. Történt azonban, hogy egy gazdag hivatalnoknak hamarabb sikerült megvásárolnia a kiszemelt földet és ő temetkezett oda előbb. Shen nagyon csalódott lett, amiért elesett a lehetőségtől. Ám a hivatalnok nem sokkal később egy balesetben szörnyethalt, sőt, vagyona is odalett a katasztrófa során, családtagjai így elszegényedtek. Ez az eset, mondhatni, pálfordulásra késztette Shent, magukra hagyta az értetlenkedő San He mestereket, és kutatni kezdte a történtek okait.

Jiang Yao, Jiang Dahong legfőbb tanítványának könyvében akadt rá a magyarázatra: a hely kiválasztásánál figyelmen kívül hagyta az időszerűséget, és nem számolt azzal, hogy a hely csak bizonyos időszakban kedvező, máskor (például az általa végzett felmérés idején) szörnyű katasztrófát vonz. Hiába mutatta meg a San He mestereknek ezt a tanítást, egyik sem tudott érdemben hozzászólni – akkoriban sajnos kevesen, jobbára zárt körben beszéltek a magyarázatot rejtő Repülő Csillag módszerről, még kevesebben foglalták az elméleteket írásba. Shen úgy döntött hát, saját maga jár utána a Xuan Kong titkának.

Sógorával sikerült felkeresnie Zhang Zhongshan 章仲山, a Wu Cheng iskola alapítójának leszármazottait és nagy nehézségek árán egyetlen napra kölcsönkapniuk a Zhai Duan (宅斷 Lakhelyek elbírálása) avagy Yin Yang Er Zhai Lu Yan (陰陽二宅錄驗 Vizsgálati jelentés a yin és yang lakhelyekről) című könyvet, amely korának egyetlen esettanulmány-gyűjteménye volt. Shen és sógora nekiláttak kimásolni annyit a könyvből, amennyit csak tudtak. A birtokukba jutott eseteket alaposan elemezgetve Shen visszatért Jiang Dahong rejtvényekben megfogalmazott képleteihez és egyszerre ráébredt a megoldásra. Tollat ragadt hát és közérthetőbb formában lejegyezte felismeréseit:

  • Di Li Bian Zheng Jue Yao (地理辨正抉要 A földtudomány megkülönböztető igazsága c. mű titkának megfejtése)
  • Ling Cheng Jing Yi Jian (靈城精義箋 Jegyzet a szellemi város lényegének igazságáról)
  • Di Li Zhu Shu Wei Zheng Kao (地理諸書偽正考 A földtudományról szóló összes könyv hitelességének igazolása)

1888 júliusára remek üzletember, kiváló katonai tanácsadó és 沈竹礽 Shen Zhureng (avagy Shen Zhu Nai) néven hiteles fengshui mester hírében állt. Elsősorban neki köszönhető a Xuan Kong elméletek világos, közérthető összefoglalása és szélesebb nyilvánosság elé tárása. Sajnos, életművét – Shen Shi Xuan Kong Xue (沈氐玄空學 Shen mester Idő-Tér tanulmánya) – már nem tudta befejezni, 1906-ban bekövetkező halála után fia, Shen Zu Mian 沈祖綿 (1878-1969) egészítette ki és adta ki 1933-ban hat kötetben. Egy mai kínainak persze még e központozás nélküli és hagyományos karakterekkel írt mű értelmezése sem egyszerű, ám ez már pusztán nyelvi akadály, nem pedig szándékos titkosítás következménye.

Unokája, Shen Yan Fa 沈氐高 (1915-2001) várostervezőként dolgozott, és a felhőkarcolók fengshui szerinti tervezéséről lett híres. A Változások könyvén (Yijing) és a He Tu ábrán alapulva kidolgozott egy elméletet a többszintes épületek emeleteinek elemzésére, melyet 1993 körül írt tanulmányában (層建築堪輿學 Ceng Jianzhu Kanyu Xue / Emeletes építmények Kanyu-tanulmánya) tett közzé. Meglátásait könyvében gyakorlati példákkal, esettanulmányokkal támasztotta alá.Felhasznált források: